Hankkeessa kehitetään maahanmuuttajien ja muiden aliedustettujen koulutusten siirtymävaiheiden sujuvoittamisen malleja eli siltoja hakeutumisvaiheesta valma-opintoihin ja/tai ammatilliseen koulutukseen sekä valma-opinnoista ammatilliseen koulutukseen.
Sujuvilla siirtymillä lisätään osallistumista ammatilliseen koulutukseen, lyhennetään opiskeluaikoja ja pidennetään työuraa. Kun näihin liittyvien siirtymävaiheiden haasteita ratkaistaan, vähennetään haun, opiskelun ja työllistymisen kokonaisprosessin kestoa.
Hankkeen kehittämistoimien myötä kohderyhmän osaaminen ja oppimisvalmiudet parantuvat, keskeyttämiset ja syrjäytyminen vähenevät, urapolut nopeutuvat ja yksilöllisyys mahdollistuu aiempaa paremmin. Työllistyminen lisääntyy ja oman paikan löytäminen yhteiskunnassa helpottuu.
Hankkeella on vaikutusta myös opettajien ja uraohjaajien osaamisen kehittymiseen uusien työkalujen sekä kokeilukulttuurin omaksumisen kautta.
Miten siltoja kehitetään?
Hankkeen alussa kartoitamme oppilaitoksissamme siirtymävaiheisiin liittyviä haasteita. Esille tulleista haasteista ja kehittämiskohteista laadimme yhteisen raportin. Testaamme jo sovittuja malleja (ks. alla) ja luomme yhdessä uusia kehittämistoimia kartoituksessa esille tulleiden tarpeiden pohjalta.
Kerromme kehitystyöstä ja kokeiluistamme tällä sivulla. Hankkeen loppuvaiheessa mallinnamme toimivimmat sujuvien siirtymävaiheiden sillat.
Mitä siltoja kehitämme?
Hakuvalmiudet toiselle asteelle (tukitoimet jo kotokoulutuksessa)
- Saattaja-malli (yksilöllisesti valmaan)
- Aiemman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (ECVET-pohjainen malli)
- Tutor-toiminta eli vertaisvastaanottaja
- Valma-paja
- Valma-opiskelijoiden yksilölliset tutustumiskäynnit ammatillisissa opinnoissa
- Ammatillisen koulutuksen aloittaminen aiempaa heikommalla kielitaitotasolla virallisen kielitaitovaatimuksen poistuttua
- Tehotuki (S2, matemaattiset aineet ja tvt) ammatillisissa opinnoissa
- Ohjauksen tukipaja
- Ammatillisten opettajien valmennus