Silta ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opintoihin

Opiskelijoita keittiössä ja ruokapöydän ääressä

Sataedu pilotoi Siltoja siirtymiin -hankkeessa 14.1.-26.5.2020 Ravitsemuspalveluihin perehtyminen -pilottikoulutuksen Kokemäellä. Pilotin tavoitteena oli tukea ja valmistaa maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita alan perustutkinto-opintoihin. Kohderyhmänä olivat ravitsemusalasta kiinnostuneet maahanmuuttajataustaiset henkilöt, joiden kielitaito oli A1.3-A2 -tasolla eli jonkun verran alle kielitaitotason, jolla tavallisesti aloitetaan ammatilliset opinnot. Kokeilun osallistujat, 13 opiskelijaa, olivat kotoisin Thaimaasta, Irakista ja Ukrainasta. Kokeilun toteutettivat projektitoimijat, mikä onnistui hyvin, sillä projektitoimijoista yksi oli ko. alan ammatillinen opettaja. Lisäksi projektitoimijoissa oli S2- ja valma-opettajia. Kokeilu oli täysaikaista opiskelua.

Markkinointi- ja hakuvaihe 

Hakuprosessin, markkinoinnin ja opiskelijavalintojen tekemiseen laadittiin suunnitelmat, joita lähdettiin johdonmukaisesti toteuttamaan alkusyksystä 2019. Hakuprosessin avuksi laadittiin mainos, jota levitettiin Sataedun kaikissa oppilaitoksissa ja jaettiin sosiaalisen median lisäksi kotokoulutusryhmille, seurakunnille, TE-toimistoihin ja opinto-ohjaajille. Kokeilusta kerrottiin myös Sataedussa jo opiskeleville maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille, ja puskaradion todettiinkin olevan toimiva tiedotuskanava. Kokeilun käynnistyessä luotiin Whatsapp-ryhmä opiskelijoiden ja projektitoimijoiden välille, mikä oli erinomainen lisä tavalliseen koulutukseen.  

Kokeilun sisältö

Kokeilussa valmistettiin opiskelijoita ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opintoihin (1-2 päivää viikossa opetuskeittiössä) ja vahvistettiin opiskelijoiden suomen ja ammatillisen suomen kielen taitoja. Lisäksi vahvistettiin tulevissa opinnoissa tarvittavia TVT- ja työelämätaitoja sekä käytiin läpi joitakin tulevissa YTOissa ja korttikoulutuksissa olevia sisältöjä. Opiskelijoista iso osa kävi myös työelämään tutustumassa noin kerran viikossa.

Alkuvaihe koulutuksesta toteutettiin oppilaitoksessa, ja mukana oli muutamia etäpäiviä. Tällöin opiskelijat tottuivat jo etäopiskeluun. Lisäksi TVT-taitoja tuettiin jo helmikuussa, mikä osoittautui arvokkaaksi, kun maaliskuussa 2020 poikkeustilan vuoksi kaikki opetukset siirrettiin verkkoon. Onnistuneen aloituksen, TVT-taitojen vahvistumisen ja ryhmäytymisen vuoksi voitiin koulutus toteuttaa poikkeustilan aikana verkossa.

Silta ammatilliseen koulutukseen

Kokeilun aikana opiskelijoiden opiskelu- ja kielitaito vahvistuivat. Samalla myös tiedot ravintola- ja cateringalan opinnoista ja työelämän vaatimuksista kirkastuivat, mikä tukee jatkopolkua perustutkinto-opiskelijana. Tärkeä tulos kokeilussa oli myös se, että opiskelijalle tulivat tutuksi Sataedun toimintakulttuuri, oppilaitosympäristö ja talon käytänteet sekä digitaaliset ympäristöt, kuten Moodle ja Wilma. Perustuntkinto-opintoja aloittaessa opiskelija on jo monta askelta edellä uusia opiskelijoita, ja opiskelija voi paremmin keskittyä opiskeluun. Lisäksi opiskelija on verkostoitunut ja saanut opiskelukavereita, mikä tekee opiskelusta mukavampaa.

Kaikille opiskelijoille löytyi jatkopolku kokeilun loppuvaiheessa. Suurin osa opiskelijoista jatkoi Sataedussa ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opinnoissa. Pari opiskelijaa totesi koulutuksen aikana, ettei halua jatkaa alan opintoja. Heidät ohjattiin aloittamaan mm. liiketoiminnan ja puhtauspalveluiden opinnot. Kokeilu edisti merkittävästä kokeiluun osallistuneiden opiskelijoiden ammatillista polkua. 

Kokeilun palaute  

Kokeilu sai kaikilta opiskelijoilta erinomaiset palautteet, ja osallistujat sekä muut alan opettajat olivat erittäin tyytyväisiä kokeiluun. Opiskelijat antoivat keskarvoksi 4,6 asteikolla 1-5. Osa koki huonoksi poikkeustilan, koska silloin ei päästy opetuskeittiöön.

Kokeilun lopussa tuli kyselyitä vastaavanlaisesta koulutuksesta, jolle olisi tarvetta.  Pilotti on juurtumassa monelta osalta Sataeduun. Palaute kurssin osalta oli hyvä, ja sille on olemassa selkeä tarve.   

Tekstin laativat Anne Kerstinen ja Jaana Mäki, Sataedun projektitoimijat, Siltoja siirtymiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s