Kielitietoisuutta herättelemässä

Pöydällä viisi kirjainnopppaa, joiden kirjaimista muodostuu sana teach eli opettaa

Sataedussa toteutettiin Siltoja Siirtymiin -hankkeessa neljä kielitietoisuutta käsittelevää koulutuskokonaisuutta. Koulutukset kulkivat nimellä Maahanmuuttajaopiskelijan opetus, ohjaus ja arviointi.  

Ensimmäinen koulutuspäivä järjestettiin Kankaanpään Sataedussa 30.11.2019, jolloin kohderyhmänä aamupäivän aikana olivat tekniikan alan ammatilliset opettajat ja iltapäivällä palvelualan opettajat. Yksi tilaisuus kesti kolme tuntia. Samoilla käytänteillä koulutukset toteutettiin Sataedun toimipaikoilla Kokemäellä 6.11.2019 ja Ulvilassa 3.3.2020. Ulvilan koulutuksessa toisena kohderyhmänä oli ravitsemispalveluiden työntekijät, jolloin koulutuksen painopiste muuttui ja opettamisen näkökulma muuttui ohjausta painottavaksi. Viimeisin koulutus järjestyi Teams-toteutuksena koronaepidemian takia 4.11.2020. Teamsin koulutus oli ajallisesti hieman lyhyempi, koska se oli sisällöllisesti vähemmän vuorovaikutteinen kuin aiemmin järjestetyt koulutustilaisuudet. 

Kielitietoisuuden ydintä on sen oivaltaminen, että meistä jokainen on omalta osaltaan vastuussa siitä, että maahanmuuttajaopiskelijan on mahdollista oppia suomen kieltä. Olennaista on, että jokainen ammatillisessa oppilaitoksessa työskentelevä ymmärtää, kuinka kielenoppimista tapahtuu kaikkialla, ei vain suomen kielen oppitunneilla. Kaikki maahanmuuttajaopiskelijoita kohtaavat suomen puhujat toimivat kielellisinä malleina, oikeastaanpa kielenopettajina. Ja sehän on oikein oivallettuna hienoa, että jokaisella ohjaajalla ja opettajalla on mahdollisuus olla oman alansa kielenkäytön asiantuntija! Tällöin kielen opettamista ei voi eikä tarvitse ulkoistaa pelkästään suomen kielen opettajalle, jonka oppitunneilla painopiste kielen oppimiseksi on erilainen. 

Hankkeen tarjoamassa koulutuksessa tehtiin katsaus maahanmuuttajan oppimiseen ja suomen kielen kehitykseen, tarjottiin menetelmiä maahanmuuttajien kielitietoiseen opettamiseen sekä annettiin materiaali- ja linkkivinkkejä alakohtaisiin materiaaleihin. Koulutuksessa tehtiin harjoituksia, joissa muun muassa pyrittiin asettumaan maahanmuuttajaopiskelijan saappaisiin tilanteessa, jossa eteen annetaan teksti, jonka sanasto ja rakenteet ovat vieraita. Selkokielisyyttä harjoiteltiin muokkaamalla oman alan tekstiä kielitietoisesti selkeämmäksi. Yhteisesti pohdittiin muun muassa vastauksia seuraaviin kysymyksiin: 

  • Mitä haasteita oman alasi ammattikieli asettaa maahanmuuttajalle?  
  • Miten kieltä ammattialallasi kieltä käytetään? Mitkä ovat alasi kielenkäytön erityistilanteita? 
  • Onko oma opetuksesi ja ohjauksesi kielitietoista? 
  • Millä tavalla tuet opiskelijan kielen kehittymistä? Miten voisit hyödyntää maahanmuuttajille tarjolla olevia materiaaleja? 

Koulutuksen sisältö koettiin hyödylliseksi ja mielekkääksi. Osallistujat näkivät, että koulutus laajensi näkökulmaa maahanmuuttajien kanssa työskentelyyn ja madalsi kynnystä neuvoa opiskelijoita kielellisissä kysymyksissä. Yhdessä muille jaetut kokemukset ohjaustilanteista herättivät toivotunlaista keskustelua. Yhteisestä pohdinnasta saatiin jopa sellaista palautetta, että ennen koulutusta ei esille tuotuihin asioihin ollut tullut lainkaan kiinnitettyä huomiota. Kouluttajien näkökulmasta on aina hienoa, jos osallistuja kokee oppivansa uutta: 

Kiitos mukavasta ja mielenkiintoisesta koulutuksesta. Tästä on meille apua, kun ohjaamme opiskelijoita. 

Uskomme ja toivomme, että Siltoja Siirtymiin -hankkeen tuella oppilaitoksestamme on saatu maahanmuuttajalle entistä parempi paikka oppia kieltä ja ammattia kielitietoisten työntekijöiden ohjauksessa. 

Annika Kuusisto, projektityöntekijä, Siltoja siirtymiin -hanke, Sataedu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s