Tukea YTOihin!

Neljä opiskelijaa uppoutuneena opintoihinsa luokkahuoneessa

Siltoja siirtymiin -hanketta on takana reilu vuosi. Hankkeen osatoteuttajien kesken on monesti puhuttu siitä, miten maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita voisi tukea yhteisissä tutkinnonosissa, YTOissa. Hankkeessa tehdään parhaillaan tähän liittyen pilotteja, joista tulevissa blogijutuissa kerrotaan lisää!

Sataedun projektityöntekijä Aija Ylivakeri kirjoittaa, miten valmassa on lähdetty valmistamaan opiskelijoita tuleviin YTOihin.

”Yksi haaste valmasta ammatillisiin opintoihin siirtymisessä on ollut valmaopiskelijoiden puuttuvat valmiudet yhteisen tutkinnon osien suorittamiseen. Yhteisiä tutkinnon osia ovat mm. matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (matematiikka, fysiikka, kemia sekä tieto- ja viestintätekniikka) sekä viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (äidinkieli / suomi toisena kielenä, toinen kotimainen kieli sekä vieraat kielet). Näiden valmiuksien kartoittamiseen ja vahvistamiseen on hankkeen aikana kiinnitetty erityistä huomiota.

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueisiin on ensin tutustuttu vahvistamasta näkökulmasta. Oppisisällöt ovat olleet perusopetuksen sisältöjen läpikäymistä yksilöllisellä ja selkokielisellä materiaalilla. Osa opiskelijoista on pärjännyt vahvistavissa opinnoissa niin hyvin, että ovat voineet jo valman aikana siirtyä tekemään yhteisten tutkinnon osien osa-alueita ammatillisten arviointiperusteiden mukaan.

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden suorittamiseen on kehitelty erilaisia tapoja: opiskelijat ovat saaneet lähiopetusta pienissä ryhmissä, opiskelijat ovat suorittaneet opintoja verkossa valma-opettajan ohjauksessa sekä opiskelijat ovat osallistuneet ammattialojen lähiopetukseen (lähinnä silloin, kun jollain alalla on ollut pieni ja rauhallinen ryhmä). Kaikissa suoritusvaihtoehdoissa riittävä tuki ja ohjaus ovat olleet keskeisessä roolissa, samoin riittävän selkeä opetusmateriaali. Pienemmissä ryhmissä saa yksilöllisempää ohjausta ja tuttujen opettajien kanssa on helpompi keskustella.

Yhteisten tutkinnon osien suorittaminen valman aikana lisää opiskelijoiden käsitystä siitä, mitä ammatillisten opintojen suorittaminen vaatii, ja millaisia opiskeluvalmiuksia niissä tarvitaan. Lisäksi se saattaa lyhentää opiskeluaikaa ammatillisissa opinnoissa, koska yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan tunnustaa. Se, että osa yhteisistä tutkinnon osista on jo suoritettuna, antaa opiskelijoille mahdollisuuden yksilöllisempään etenemiseen ammatillisissa opinnoissa.

Hankkeen tarjoama tuki erityisesti tieto- ja viestintätekniikkaan on edesauttanut kaikkien yhteisten tutkinnon osien suorittamista.”

One thought on “Tukea YTOihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s