Liiketoiminnan perustutkinnon perjantait

Opiskelijoita työskentelemässä tietokoneluokassa. Yksi opiskelija istuu selkä vasten kuvaajaa mutta kurkkaa kameraan

OPVAn ja yhteisten tutkinnon osien, S2:n ja toisen kotimaisen kielen, ruotsin kielen pilotointi Vamiassa 2019-2020

Vamiassa liiketoiminnan perustutkinnossa pilotoidaan mmt-opiskelijoiden OPVAa (oppimisvalmiuksia tukevat opinnot) yhdessä yhteisten tutkinnon osien S2-opetuksen ja toisen kotimaisen kielen ruotsin opetuksen kanssa ryhmässä, joka koostuu aikuisista opiskelijoista. Aikuisten merkonomikoulutus on Vamiassa  monimuoto-opetusta. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, etätehtävistä, työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta sekä näytöistä (tutkintovaihe). 

Osallistujat

Pilotointiin osallistuvat liiketoiminnan perustutkintokoulutuksen mmt-opiskelijat aikuisten ryhmissä. Ryhmässä on tällä hetkellä 15 S2-opiskelijaa ja 16 ruotsin kielen opiskelijaa – vuonna 2017 (1 äitiyslomalta palannut opiskelija), vuonna 2018 (9 opiskelijaa) ja vuonna 2019 (5 opiskelijaa) kahtena eri ajankohtana aloittaneita mmt-opiskelijoita, jotka muutoin opiskelevat yhdessä kantasuomalaisten kanssa. 12 opiskelijaa suorittaa yhteiset tutkinnon osat ja 3 opiskelijalla on pelkästään OPVAa.  Lukumäärältään mikään ryhmä ei ole kylliksi suuri opiskellakseen omana ryhmänä. Opiskelijat voivat aloittaa nämä opinnot heti koulutuksen alettua myös jos merkonomiryhmässä on esim. vain kaksi mmt-opiskelijaa. Pilotoinnilla pyritään takaamaan mmt-opiskelijoiden S2- ja ruotsin kielen opetus, tuki ja ohjaus liiketoiminnan perustutkinnon suorittamisessa.

Säännöllinen ja jatkuva opetus ja ohjaus koko koulutuksen ajan

Viikko-ohjelmassa on huomioitu kaikkien opintojen osa-alueiden yhteensovittaminen. Joka viikko samana viikonpäivänä, perjantaisin tällä hetkellä, kaikki mmt-opiskelijat opiskelevat samassa ryhmässä, osittain pajamuotoisesti, OPVAa, S2 ja ruotsia. Opetus on jatkuvaa ja säännöllistä ja tukee suurimman ajan koulutusajasta. Päivä alkaa suunnittelulla. Opettaja tarkistaa minkälaisia etätehtäviä, joihin kaivataan tukea on sekä onko näyttöjä tulossa. Etätehtäville ja näyttösuunnitelmille varataan aikaa suomen kielen osuuden lopusta. Päivä alkaa yhteisillä opinnoilla, S2-tunneilla ja harjoituksilla. Opiskelijat tekevät harjoituksia oman tasonsa mukaan. Loppupäivästä opiskellaan ruotsia, ruotsin kielen opintoja on vähemmän. Joinain hetkinä ehkä yksittäisellä opiskelijalla on isompi työ etätehtävien tai näyttöjen kanssa. Pääsääntöisesti S2-opinnot vievät suurimman osan päivästä.

Eteneminen

Vamiassa Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijoilla on kielitaitovaatimuksena B.1.1.

Opiskelijat opiskelevat samaa materiaalia ja tekevät samoja tehtäviä. Opinnoissa käytetään runkona Silfverbergin Suomen kielen jatko-oppikirjaa.  Harjoitukset harjoituskirjassa etenevät helpommista vaikeampiin ja niitä on useampia jokaisen kappaleen kohdalla. Opiskelija voi tehdä n. 1-8 harjoitusta, aloittaa helpommasta tai vaikeammasta päästä.  Lisäksi käytetään muita kirjoja, esim. Samalla kartalla, Työelämän suomea, Selkeästi Suomessa ja alakohtaista autenttista materiaalia. Jokainen opiskelija voi suorittaa tehtävät tasonsa mukaan.

S2–opinnot suoritetaan tällä hetkellä 3 osassa Vamiassa: Pakolliset 4 osp kahtena osana (1-2 ja 3-4) ja valinnaiset 3 osp yhtenä osana. Tässä ryhmässä osasta toiseen siirrytään, liu’utaan sitä mukaan kuin opinnot etenevät jaksottain. Mmt-opiskelijoiden kohdalla on mietintämyssyssä myös 6 valinnaista osp.

OPVA (Oppimisvalmiuksia tukevat opinnot)

Liiketalouspuolen mmt-opiskelijat, jotka suorittavat osatutkintoa eri syistä, (esim. heillä on jo ammatillinen koulutus kotimaasta, mutta tarvitsevat täydentävää koulutusta Suomessa, vammaisen lapsen hoito kotona= rajallinen päivittäinen kouluaika, edelliset tutkinnon perusteet), voivat osallistua työllistymisen kannalta tärkeisiin kieliopintoihin tässä ryhmässä.  Myös ruotsinkielisen liiketalouspuolen koulutuksissa opiskelevat opiskelijat, joilla on puutteelliset suomen kielen taidot voivat osallistua ryhmän opetukseen, esim. jos käytännön kielitaito on erityisen haastava.

Toinen kotimainen kieli, ruotsi

Monella mmt-opiskelijalla ei ole aikaisempia ruotsin kielen opintoja tai jos on, niin opinnot ovat olleet alkeistasoa. Tässä ryhmässä Vamiassa liiketalouspuolella yhteisten tutkinnon osien toisen kotimaisen kielen, ruotsin kielen kohdalla aloitetaan opinnot valinnaisella 1 osp alkeiskurssilla.  Alkeiskurssin jälkeen liu’utaan suorittamaan pakollinen 1 osp ja siitä jatketaan suorittamaan valinnainen 1 osp.  Vaasan seudun alan työssäoppimispaikoissa ja työpaikoissa katsotaan ruotsin kielen taito etuna ja asiakaspalvelutehtävissä on usein välttämätön.

Vertaistuki sekä säännöllinen opetus ja ohjaus

Kielten opetus on säännöllistä ja jatkuvaa

Opiskelijat saavat toisilta opiskelijoilta, ehkä aikaisemmin aloittaneilta, myös vinkkejä ja tukea työpaikkojen etsimiseen, työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen sekä opintojen ja näyttöjen suorittamiseen. Ryhmäytymisen myötä verkostoidutaan ja autetaan opiskelukavereita. Etätehtäviä tehdään osittain yhdessä ja kokemuksia jaetaan. Vertaistuki kannattelee ja vaikuttaa myönteisesti opintojen etenemiseen.

Tiimin toiminta

Liiketalouspuolella on kokoustettu muutama kerta asian tiimoilta ja suunniteltu pilotointia. Kokouksiin on osallistunut tiimivastaava, vastuuopettajat, näyttöjen arvioija, opo ja kielten opettaja eri kokoonpanoilla.  Työtiimissä eri tehtävissä työskentelevät tavoittavat opiskelijat ja asiat tulevat toimitettua, opinnot etenevät ja opiskelijat saavat enemmän ohjausta. Opinnot organisoituvat paremmin ja väärinkäsitykset vähenevät, kun keskustelut kasvokkain ovat säännöllisiä. Tiimissä työskentelevät ovat oppineet, että he tavoittavat opiskelijat perjantaisin tietystä luokasta ja ovat käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen. Joka perjantai luokassa on käynyt liiketalouspuolen tiimin työntekijöitä sopimassa opintoihin liittyvistä asioista opiskelijoiden kanssa sekä ohjanneet heitä yksilöllisesti.

Haasteet

Saattaa olla haasteellista aloittaa ”kesken”, jos ryhmässä on kauan yhdessä opiskelleita opiskelijoita, joilla on hyvä kielitaito, etenkin jos opiskelijalla on paljon haasteita kielen kanssa.  Toisaalta kielitaitovaatimus on B1.1, joten jo lähtötaso edellyttää oppimisvalmiuksia. 

Kahden kielen, S2 ja ruotsin opinnot samana päivänä ja vuoron perään saattaa olla ylivoimainen ponnistus.  Myös ruotsin kielen pieni opintomäärä viikoittain voi aiheuttaa turhautumista. Näistä on kuulunut kommentteja, suullinen palaute on kuitenkin ollut enimmäkseen myönteinen.  Haasteisiin ja tuloksiin palataan pilotoinnin edetessä.

Vuoden 2020 alusta ryhmään todennäköisesti liittyy seuraavan kerran uusia opiskelijoita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s